Mezoterapia este o metodă modernă de tratament în patologia osteo-articulară. Ea presupune injectarea la nivelul stratului mijlociu al pielii(dermului), pe anumite puncte de acupunctură sau pe puncte trigger de substante naturale care, au rolul de a reduce inflamația, de a diminua până la dispariție durerea și de a reface structurile de țesut conjunctiv deteriorate.
Mezoterapia este o metodă foarte eficientă prin care se pot vindeca probleme de natura articulară și anume: lombosciatica sau sciatica (însoțite de modificări radiologice - hernia de disc), scolioza sau cifoza însoțite de dureri, artritele traumatice, artrozele de șold, de genunchi, de coloană vertebrală și alte localizări, periartrita scapulo-humerala, sindrom cervico-brahial, artritele cu orice localizare etc.
Reprezintă un mod nou și rafinat de tratament al patologiei dureroase a aparatului osteo-articular. MD Guna sunt concepute să trateze procesele dureroase în orice localizare sar găsi, de exemplu: MD Thoracic pentru pocesele inflamtorii din zona toracelui, MD-Small Joints pentru procesele inflamatorii ale articulațiilor mici s.a.m.d. În compoziția oricărui MD Guna se găsește colagen, diferite remedii naturale corespunzătoare localizării și cauzei mai frcvente care duce la inflamarea zonei respective, de asemenea se gasesc vitamine și minerale.
Colagenul este cea mai frecventă proteină structurală din organism. O treime sau o pătrime - după alți autori din masa totală de proteine umane o reprezintă colagenul. Următoarele structuri au în compoziție colagen: oasele, tendoanele, capsulele-articulare, mușchii, ligamentele, fasciile, dinții, membranele mucoase, pielea și spațiile interstițiale. În compoziția colagenului intră aminoacizi și puțin glucide (de aceea este denumit glicoproteina). Structura chimică a colagenului o reprezintă o secvență de trei aminoacizi care începe cu aminoacidul Glycina, aminoacizii sunt dispuți sub forma unor lanțuri asemanator cu ADN, cele trei lanțuri fiind conectate prin legături covalente. Țesutul conjunctiv (țesutul de legătură) și în mod particular colagenul din structura sa se deteriorează în timp, din pricina următorilor factori: îmbătrânire, sedentarism, activitate fizica foarte intensă, sporturi inadecvate , posturi anormale, și dezechilibre alimentare.
"Un maxim al sintezei de colagen la om se produce în jurul vârstei de cincizeci de ani." (Heine 2009). După acest moment apare un declin al producției de colagen alături de scădera producerii de elastină și de proteoglicani. Aceste diminuări ale sintezei colagenului, elastinei și proteoglicanilor trebuie să fie combătute cu următoarele măsuri:
Dieta alimentară:
Exercitul fizic constant: