Este o terapie medicală care reașează în poziție fiziologică oasele prin manipulări osteo-articulare precise, cu o anumită înșiruire corespunzătoare tipului de dislocare coxală a pacientului și modificărilor evidențiate pe RMN (examen de rezonanță megnetică nucleară).
Osteopatia este o terapie medicală care interesează întreg organismul, ea nu se concentrază doar pe problema locala (durerea, disconfortul local) ci folosește tehnici de manipulare manuală pentru a echilibra toate sistemele organismului și pentru a reda starea de bine. Tehnicile din osteopatie cuprind: mobilizare și manipaulare osteoarticulară, presiune tactilă adâncă și întinderi ale țesuturilor moi și osteo-articulare. Procedura este neinvazivă (nu presupune producerea de leziuni) iar rezultatele sunt imediate.
Pacientul trebuie să aibă o îmbrăcăminte comodă, de preferat din bumbac. Medicul va determina prin măsuratori pe pacientul aflat în ortostatism tipul de dislocare coxală, apoi va proceda la întindera anumitor segmente (trunchi, apoi coloana vertebrală) urmate de un masaj ușor apoi mai profund al musculaturii paravertebrale. Repoziționarea osoasă se va face treptat de sus în jos prin manipulări blânde și nedureroase.
O ședință de tratament osteopat eficient trebuie să conducă la: stare de bine, clarificare a vederii, ușurare a spatelui, a gâtului și generală, dispariția sau ameliorarea semnificativă a durerii locale și redobândirea unui somn liniștit și revigorant. Toate acestea se însoțesc de îmbunătățirea sănătății întregului organism pentru că terapia face ca să se producă o mai bună circulație a sângelui, limfei, și a întregii energii a orgnismului, precum și o mai bună mobilitate și elasticitate articulară.
Aceată terapie are rezultate excelente în durerile articulare și musculare ce însoțesc discopatiile și este foarte benefică oricărui pacient în asociere cu mezoterapia.